Alkuun

 

Hyvä vs. huono kolesteroli

Hyvä vs. huono kolesteroli

Kaikki kolesteroli ei ole haitaksi elimistölle. Itse asiassa liian matala kolesteroliarvokin voi lisätä sydän- ja verisuonitautien riskiä.

On tärkeää ymmärtää erilaisten kolesterolityyppien erot; ”huono” LDL-kolesteroli on sydän- ja verisuonitautien riskitekijä, kun taas HDL-kolesteroli on hyväksi elimistölle.

  • LDL-kolesteroli (huono kolesteroli)

Kun on kyse korkeista kolesteroliarvoista, itse asiassa vain LDL-kolesteroli on haitallista. LDL-kolesteroli on haitallista elimistölle, koska se voi kiinnittyä valtimoiden seinämiin ja saa aikaan plakkia. Tämä voi aiheuttaa tukoksia, jotka puolestaan voivat johtaa sydänsairauksiin, kuten infarktiin tai aivohalvaukseen.

  • HDL-kolesteroli (hyvä kolesteroli)

HDL-kolesteroli on ”hyvä” kolesteroli, koska se kuljettaa LDL-kolesterolia takaisin maksaan. Kolesterolin ”keskusasema” elimistössä on maksa, joka käyttää ylimääräisen kolesterolin sappihappojen valmistukseen. Sappihapot kuljetetaan myöhemmin suoleen ruoansulatusta varten.